06-22509694
Campingarrangementen Classic TT en ManxGP Isle of Man

 Isle of Man ManxGP – 2024

ManxGP – Manx Grand Prix (MGP)

De ManxGP (MGP) of de ”Manx” wordt gezien als het alternatief voor de TT races voor “amateurs”. Er wordt gereden op hetzelfde stuk openbare weg als de TT, ”De Mountain Course”. De sfeer is zo mogelijk nog relaxter als tijdens de TT races. Er wordt voor het merendeel gereden met 600cc 4 cilinder motoren, hoewel de regels ook een grotere cilinderinhoud toestaan zoals 675cc voor 3 cilinders.

Voorbereiding op de TT

De ManxGP wordt ook erg vaak gebruikt door coureurs als voorbereiding op een toekomstige deelname aan de TT races. Namen als Adrian Archibald, Philip McCallan, Richard Britton en Dan Kneen zijn goede voorbeelden van coureurs die begonnen zijn in de Manx en later succesvol aan de TT deelnemen of deelgenomen hebben.

Klassementen MGP

Er zijn 2 verschillende klassementen waarin tijdens de ManxGP wordt gestreden:

  • De Junior MGP hieronder vallen overwegend 2 cilinder 650cc machines
  • De Senior ManxGP hieronder vallen overwegend 600cc 4 cilinder, maar ook 675cc 3 cilinder en tot 1000cc 2 cilinder machines
Nederlandse deelname

De laatste jaren vinden steeds meer coureurs van Nederlandse bodem hun weg naar de ManxGP. 2012 was het jaar waarin Peter Heijmans en Michael Hofman deelnamen aan de Manx. In 2014 stond Kevin van Gulik aan de start van de ManxGP, In 2015 was het jaar van Dennis Hoffer, hij heeft tijdens de kwalificaties jammer genoeg het leven gelaten. In de jaren 2017 en 2019 was Bertus Folkertsma van de partij.

Classic races

Een groot onderdeel van de ManxGP zijn de Classic races. Bijzonder is dat vele TT sterren, zoals John McGuinness, Bruce Anstey, Dean Harrison, Michael Dunlop ed, zich voor deze races inschrijven.
Het is echt prachtig om te zien hoe deze ervaren coureurs een bijzonder hoog tempo weten te halen uit de klassieke machines. Zo reed Michael Dunlop rondes van gemiddeld ruim 126 mijlen per uur op zijn Suzuki XR69 superbike. (205 km/uur gemiddeld !)

Klassementen classic races
  • Lightweight hieronder vallen overwegend 250cc 2takt machines (ex GP machines), maar ook Moto3 machines
  • Senior Classic hieronder vallen overwegend 500cc 4 cylinder machines uit het tijdperk ’50 en ’60. MV, Honda, Norton BSA ed
  • Classic Superbike hieronder vallen overwegend jaren ’90 superbikes zoals Kawa ZXR 750, Yamaha OW01 maar ook de Norton wankel en een aantal 500cc GP machines